Мед може зберігатися роками і не втрачати своїх корисних властивостей. Тільки треба дотримуватися нескладних правил зберігання .
При якій температурі зберігати мед?
Температуру зберігання меду важлива при зберіганні , адже при високій температурі багато ферментів руйнуються. Оптимальна температура зберігання меду від -5С ° до +20 С °. Низькі температури , нижче 0 , на якість меду не впливають , він просто стає твердим , замороженим . Ще одна умова: температуру зберігання краще не змінювати. Якщо стоїть мед у холоді — то і нехай стоїть . Інакше він може нерівномірно кристалізуватися. Зберігання меду в холодильнику допускається і дозволяється , звичайно якщо поруч ви не будете ставити оселедець ))
У чому зберігати мед?
Найкращий варіант — скляна банка з щільною кришкою. Підходять також емальований посуд , кераміка. Можна використовувати харчовий пластик , але в самому крайньому випадку. Не можна зберігати мед у залізному посуді , у емалі зі сколами, оцинкованої тарі — інакше він окислиться . Посуд для меду повинен бути ідеально чистим і сухим. Краще використовувати для миття банок під мед не рідкі засоби, а господарське мило. І споліскувати великою кількістю води. Важливо пам’ятати , що сонячне світло вкрай згубне для меду — він втрачає вітаміни і ферменти, зберігаючи при цьому смак і колір. Ідеальні умови зберігання меду: прохолодне темне місце в щільно закривається скляній тарі.
Який термін зберігання меду
Термін придатності меду за умови дотримання умов зберігання необмежений. Завдяки своїм консервирующим властивостям мед зберігає свої смакові і корисні властивості дуже довго.
Чи можна нагрівати мед ?
Мед небажано перегрівати . При нагріванні вище +40 С ° мед втрачає частину ферментів і вітамінів , і ставати просто солодким ласощами. Охолодження меду позначається на його якості в набагато меншому ступені , ніж нагрівання . А часта зміна температури зберігання меду може привести до нерівномірного кристалізації. Мед нагріти вище +40 С ° вважається гомогенізований інший термін стерилізований