Як відрізнити справжній мед від підробки

З настанням тепла прокидається від сплячки не тільки природа, але й люди оживають після довгої зими. І в цей час дуже хочеться покуштувати натуральних продуктів, у тому числі і меду. Що мед смачний і корисний продукт відомо кожному, але от про те, що недобросовісні продавці можуть продати під виглядом натурального штучний мед, знають не всі. І щоб цього уникнути скористайтеся методами перевірки меду.

 У складі меду присутні практично всі необхідні організму поживні речовини і мікроелементи. Їх приблизно три сотні, і всі вони чудово засвоюються організмом.

 Як відрізнити натуральний мед від штучного?

 Метод 1. У натуральному меді абсолютно немає води. Для перевірки береться маленький шматочок хліба і опускається в мед. Якщо він затвердіє, то це означає що мед натуральний. Якщо стане м'яким, то це вже не мед, а цукровий сироп.

 

 Метод 2. Мед розмазується на папері і на нього пишуть що-небудь хімічним олівцем. Якщо напис стане синього кольору, то це означає наявність вологи в меді.

 Метод 3. Водою розбавляється трохи меду і в нього додають одну краплю йоду. Якщо розчин набуває синього відтінку, то це означає присутність борошна або крохмалю в ньому.

 Метод 4. Розчиняють мед у воді в пропорції 1 до 2. Якщо розчин стає мутним і на дні випадає осад, то значить мед не натуральний.

 Метод 5. Робиться аналогічний розчин меду з водою (1 до 2) і в нього додають оцтову есенцію. Шипіння означатиме добавку крейди в мед.

 Метод 6. У 5-10% розчин меду додається ляпис, і якщо випадає білий осад, то значить в мед додавали цукор.

 Метод 7. У папір кладеться трохи меду і підпалюється: якщо мед обвуглиться, то це свідчить про наявність цукру; якщо стане рідким, то це означає добавку води в нього; якщо залишиться недоторканим, то це натуральний мед.

 Можливо визначити справжній мед чи ні і за деякими технічними характеристиками:

 Визначення за вагою. Необхідно взяти банку (перед початком вимірювань зважте її порожню) і налити в неї один літр води, поставити мітку на склі. Потім вода зливається і банку наповнюється медом (1 літр) не мають повітряних бульбашок. Після цього банку зважують і дізнаються вага меду (вага банки віднімається). Натуральний мед має масу понад 1,4 кг.

 Визначаємо зрілість меду. Як правило в рідкому стані мед слабо тримається на лезі ножа. Рідким він буває тільки влітку і коли ще свіжий. З настанням холодної пори мед швидко гусне і якщо його перевірити таким способом, то він буде сповзати повільно в силу густоти і більшого питомої ваги. Свіжий мед повинен стікати з леза рівною цівкою і не розриватися на краплі.

 Визначення в'язкості. При температурі 20 градусів мед зачерпується столовою ложкою і різко перевертається. Незрілий продукт буде стікати з неї, а визрілий навертаються.

 Визначення домішок (механічних). У 50 мл дистильованої води розчиняємо 50 мл меду. Потім переливаємо цей розчин в скляну ємність об'ємом 100 мл. Якщо домішки є, то вони будуть на дні або поверхні води.

 Людям, які мають алергію, варто дуже обережно поставитися до вживання меду!

Карпатські медороби Карпатський Мед Купити

На сторінці

На сайті 152 гостя та 0 користувачів

FB