Монофлорний мед це квітковий мед, перероблений з нектару одного виду медоносних рослин: липи, акації білої, гречки, фацелії, зніту, соняшника й інших. Монофлорні сорти, зібрані з певного виду рослин, зустрічаються досить рідко. Однак для визначення сорту досить, щоб у ньому переважав нектар якої-небудь однієї рослини, наприклад, у липці нектар липи. Незначні домішки нектару інших медоносних рослин майже не впливають на колір, смак й аромат цього сорту меду. Наймасовіші сорти М. м.: липовий, соняшниковий, гречаний і знітовий. Ці сорти збираються повсюдно й у значній кількості.
Монофлорні сорти
Мед з соняшнику
Соняшниковий мед має насичений золотавий колір, після кристалізації – ясно-янтарний. Цей сорт рекордсмен з кількості глюкози у складі, також він багатий на фруктозу, а сахарози має найменше серед сортів меду. Глюкози так багато, що інколи на поверхні соняшникового меду утворюється білий наліт. Мед з соняшнику через це швидко кристалізується, проте сама така його особливість робить цей сорт найкориснішим для тих, хто страждає на хвороби серця.
Глюкозу із меду організм отримує у чистому вигляді, не витрачаючи сили на розщеплення. Іще особливий соняшниковий мед вмістом геліантину – білку з рослини-медоносу. Завдяки цьому його рекомендують як засіб, що поліпшує кровотворення, засіб від кишкових кольок та розладів травлення, остеохондрозу та невралгії, а також для лікування нирок (як легкий діуретик), при гепатитах та цирозах печінки. Ми відкачуємо монофлорний (чистий) соняшниковий мед, розташовуючи пасіку у посадці між рясних соняшникових полів.
Мед з липи
Належить до найцінніших сортів меду, має приємний аромат і блідо-жовтий колір, починає густішати уже в серпні. Характеризується високими антисептичними властивостями до грампозитивних та грамнегативних бактерій. Містить близько 30% глюкози та 40 % фруктози, має потогінні та жарознижувальні властивості, часто використовується при застудах, хворобах горла, зовнішньо при захворюваннях шкіри (опіки, рани, виразки, екземи). Покращує відходження мокроти, лікування нежитю та зміцнює імунітет.
Вважається «жіночим» сортом меду, оскільки незамінний у лікуванні запальних гінекологічних захворювань. Покращує зір. Містить незамінні амінокислоти, завдяки чому покращує білковий та жировий обмін речовин. З молоком допомагає при безсонні та розладах нервової системи. Монофлорний (чистий) липовий мед – рідкість. Щоб його отримати, ми вивозимо пасіку до липового гаю у період цвітіння цариці медоносів - липи.
Мед з акації
Вважається елітним сортом через високий вміст фруктози. Довгий час не кристалізується, на відміну від інших сортів. Має тонкий аромат та приємний світлий колір. Мед з акації – заспокійливий та загальнозміцнюючий засіб. Рекомендується для дієтичного харчування діабетикам та дітям. Цей сорт унікальний тим, що практично не викликає алергії через невисокий вміст пилку. При тривалому вживанні нормалізовує артеріальний тиск та покращує зір, оскільки багатий на каротин. Рослина-медонос (жовта чи біла акація) визначає колір продукту. Наш мед бджілки приносять із лісу, де росте біла.
Рапсовий мед
Мед чистого білого кольору, що швидко кристалізується, інколи навіть у сотах. Погано розчиняється у воді та, на жаль, швидко закисає при зберіганні, тому рекомендують тримати мед із рапсу у темному сухому місці, в закритій тарі. Дуже популярний у країнах Європи, набуває популярності і в Україні разом з культурою-медоносом. Не поступається за вмістом корисних речовин іншим сортам меду.
До унікальних властивостей цього сорту слід віднести властивість виводити токсини та радіонукліди з організму. Також цінний високим вмістом бору, тому незамінний у харчуванні хворих на щитовидну залозу та сприяє регенерації кісткових тканин. Корисний для жінок у період клімаксу. Відомий регенеративними властивостями.
Мед з буркуну (рос. донник)
Липневий мед, що довго не кристалізується. Містить до 40% фруктози, неповторний «цукерковий» аромат, інколи з ванільними нотками та ледь помітною гірчинкою. В Україні буркун вирощують як кормову культуру, що дозволяє інколи отримати чистий буркуновий мед. Користується попитом серед знавців, оскільки має судинорозширюючу дію, спазмолітичну. Через це використовується при варикозному розширенні вен, для нормалізації артеріального тиску. Заспокійливий та протистресовий засіб.
Мед із гречки
Його легко розпізнати за темним кольором та гострим терпким смаком. Кристалізується доволі швидко – через 1-2 місяці після збору. Достатньо 30% пилку з квітів гречки, щоб сорт вважався гречаним медом, проте ми намагаємося отримувати монофлорний, чистий мед темного кольору. Цей мед має підвищений вміст мікроелементів, особливо заліза, тому незамінний при малокрів’ї. Він також застосовується для лікування будь-яких патологій роботи судин, наприклад, при вегето-судинній дистонії.
Споживач повинен знати, що після осідання та кристалізації цей сорт меду має властивість «розшаровуватися» на густіший знизу та рідший зверху, що є нормальним явищем та не свідчить про погану якість продукту.