Серед різноманіття різновидів меду гречаний найбільш пізнаваний. Його насичений колір від теракотового до темно-коричневого не сплутаєш ні з чим іншим. Виробляється він бджолами з нектару гречки, поля якої зацвітають в липні. До осені, буквально через місяць — два після викачки, гречаний мед зацукровується, утворюючи великі кристали, і кілька світліє. Зустрівши в цей сезон рідкий гречаний мед, варто задуматися, натуральний він і не був схильний плавленню.
В останньому випадку існує ризик отримати продукт, що втратив при нагріванні частину своїх корисних властивостей, оскільки навіть нагрівання до 50 градусів згубно впливає на ретельно збалансований природою складу меду. Крім колірної гами гречаний мед має своєрідний пряний смак з ледь відчутною гірчинкою.
Гречаний мед: користь і шкода
Багато вважають, що мед за своїми властивостями однаковий незалежно від медоноса, і відмінності лише в консистенції і смаку. Але це омана. Мед успадковує цілий спектр хімічних елементів, властивий конкретній рослині, а тому його якісний склад може суттєво різнитися. З цієї причини і показання у кожного виду меду різні. Розберемося, чим же може здивувати гречаний мед: користь і шкода цього ласощу, звичайно, багато в чому зумовлені гречкою, але не у всьому.
Особливості складу гречаного меду
Особливості складу гречаного меду
Гречка посівна багата залізом, яке бджоли разом з її нектаром переносять у мед. Саме великим вмістом заліза гречаний мед відрізняється від інших видів. Крім заліза присутні мідь, кобальт, цинк, фтор, йод, калій, кальцій, марганець і фосфор.
Цукор в гречаному меді містять фруктозу (40%) та глюкозу (37%). Мед не містить жирів, але має великий вміст білка, що також виділяє його серед різноманіття різновидів цього продукту.
Вітамінний склад гречаного меду представлений цілою лінійкою вітамінів групи В, аскорбіновою кислотою і ніацином.
Знавці рекомендують починати і закінчувати кожен день ложечкою меду. З ранку він пробуджує життєві сили, задає бадьорий ритм на цілий день і вберігає від стресів. Ввечері він знімає напругу і дарує спокійний сон. До того ж систематичне щоденне вживання меду в кількості 1-2 ст. л. є гарною імуномодулюючою профілактикою простудних і вірусних захворювань.
Завдяки високому вмісту заліза гречаний мед славиться кровотворною ефективністю, його призначають при низькому гемоглобіні і як загальнозміцнюючий засіб. У комплексі з білками і вітамінами мед сприяє зміцненню серцевого м’яза, є профілактикою гіпертонії.
Гречаний мед використовується також в якості досить ефективного антисептика. Пов’язки з медом широко застосовуються для знезараження і загоєння гнійних поразок шкіри, а для лікування фурункулів, карбункулів і вугрів готуються невеликі коржі з рівних пропорцій меду і житнього борошна, які накладаються на запалену ділянку шкіри і фіксуються пластиром до появи легкого печіння. Якщо після зняття коржу гній не відійшов, то через деякий час процедуру слід повторити.
Сприяє гречаний мед і більш швидкому загоєнню виразок шлунка та дванадцятипалої кишки, а також пом’якшення симптомів гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку.
Гречаний мед покращує травлення, застосовується при захворюваннях печінки, утворення каменів у жовчних протоках і нирках. Для розсмоктування каменів щоранку натщесерце рекомендується випивати склянку кип’яченої води з розчиненими в ній 2 ч. л. гречаного меду. Курс складає від місяця до півроку, залежно від занедбаності захворювання.
Поширена практика застосування гречаного меду для лікування хвороб очей. Оскільки в чистому вигляді він викликає відчуття печіння і дискомфорту (яке, однак, проходить через кілька хвилин), найчастіше застосовується 30%-й медовий розчин на дистильованій воді. При кон’юнктивіті, кератиті, катаракті такий розчин закопується за нижню повіку 2-3 рази в день по 3 краплі.
Незаперечне значення має мед в косметології. Антиоксидантні і регенеруючі властивості лягли в основу складання лікувальних масок для шкіри і волосся. Тонізуючий і протизапальний ефект гречаного меду, здатного глибоко проникати в пори, благотворно позначається на втомленій шкірі, а також схильною вугрові висипання. Висока гідрофільність меду дозволяє його активним речовинам утримувати вологу в шкірі, зберігаючи її свіжість і молодість. Маска з 1 ч. л. гречаного меду і 1 ст. л. оливкової олії (як варіант — заварки зеленого чаю або свіжовичавленого соку алое) здатна перетворити шкіру, очистити її і повернути пружність.
Протипоказання гречаного меду
Яким би не був першокласним мед, випадки алергічної реакції на нього досить часті. Тому перед тим, як розпочати його систематичне вживання, бажано пройти нескладний тест, завдавши невелику кількість меду на зап’ясті або внутрішній згин ліктя. Якщо навколо обробленого місця з’явиться кропив’янка, виражене почервоніння, а в більш виражених випадках — нежить, головний біль, розлади кишкової діяльності, то доцільним буде не вживати гречаний мед: користь і шкода його в даному випадку будуть непорівнянні.
Хворим на цукровий діабет 2 групи теж слід звести до мінімуму вживання гречаного меду через велику кількість легкозасвоюваних вуглеводів в ньому. Також, незважаючи на свою натуральність, мед дуже калорійний, тому його слід обмежувати в дієтах, спрямованих на зниження ваги.
Додавати гречаний мед в гарячий чай, молоко, настої не рекомендується через те, що при температурі вище 60 градусів Цельсія з глюкози і фруктози в середовищі органічних кислот у ньому утворюється альдегід оксиметилфурфурол, що володіє канцерогенними властивостями. Перегрітий мед (можливо, до його придбання, при порушенні технологічних режимів переробки або зберігання) можна визначити за карамельним присмаком.
Максимальна норма його споживання дорослими людьми становить 150 мг, дітьми — всього 50мг. Травна система найменших може не впоратися зі спорами бактерій, які містяться в меді, тому до 2 років його краще виключити з раціону. Таким чином, при всій своїй корисності, гречаним медом не слід зловживати, і тоді він буде розкривати виключно свої цілющі властивості без побічних ефектів