Ріпаковий мед - білуватого кольру з жовтувато-зеленуватим відтінком, приємного аромату і на смак дуже солодкий. Мед дуже густий, швидко кристалізується (навіть у вуликах), погано розчинний у воді, при тривалому зберіганні може закисати. Ріпаковий мед бджоли утворюють з нектару жовтих квіток ріпаку - олійної рослини, знаменитого своїми ефірними маслами. Бджоли здатні зібрати за цілу добу близько восьми кілограмів цього ароматного нектару. Смак ріпакового меду залишає легку приємну гіркоту, злегка віддає гірчицею.
Зберігати ріпаковий мед потрібно обережно - він має особливість швидко скисати. У воді він розчиняється погано, що варто врахувати при створенні всіляких лікарських сумішей на воді з домішкою рапсового меду.
Європейські бджолярі називають ріпаковий мед "живим" за його сильні лікарські властивості. Саме ріпаковий мед заповнив прилавки європейських супермаркетів у різних видах і з різними назвами. Весняний, травневий - цей мед став обов'язковим компонентом лікувальних складів в Європі. Його використовують також і для вживання в їжу поряд з іншими добавками. У Польщі ріпаковий мед - практично традиційний засіб для лікування хвороб серця. Розчинений в молоці, він рятує від важких ознак запалення горла. У рапсовій меді підвищений вміст глюкози, більше 51%, вміст глюкози, що чудово впливає на розумову діяльність, проникаючи в судини мозку. Також ріпаковий мед швидко засвоюється в кишечнику, і завдяки здатності виводити важкі метали з організму, високо цінується деякими фахівцями. Позитивно впливає ріпаковий мед на печінку і жовчні шляхи при вживанні в теплому рідкому вигляді. Як і всякий мед, ріпаковий мед сприяє регенерації шкіри і може використовуватися при опіках. Високий вміст бору в даному сорті меду відновлює кісткові тканини і допомагає діяльності щитовидної залози.