Соняшниковий мед - цей сорт меду, який дуже приємний на смак саме в рідкому стані, але, на жаль, він швидко кристалізується, при кристалізації стає золотистим, яскраво-бурштиновим, іноді навіть з зеленуватим відтінком, характеризується не сильним ароматом і приємним, дещо терпким смаком. Кристали дрібні, жовтого, або світло-бурштинового кольору, нагадують пряжене вершкове масло.
Соняшник - важлива медоносна рослина. Бджоли збирають нектар з золотисто-жовтих язичкових квіток цієї олійної рослини. Кошик - суцвіття соняшника - містить приблизно 1500 квіток, які бджоли перехресно запилюють, значно підвищуючи цим його плодоносіння. Для меду з соняшнику характерні високий вміст простих цукрів (глюкози і фруктози) і низький - сахарози.
Серед медів світлого забарвлення соняшнику мед відрізняється найбільшою ферментативною активністю. Рекомендується він при лікуванні захворювань серця, дихальних шляхів і при шлунково-кишкових кольках. Також соняшниковий мед корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, різних невралгіях. Він добре виводить шлаки з організму і нерідко застосовується як сечогінний засіб.
Чомусь серед покупців вважається, що закристалізований соняшниковий мед поступається за смаковими якостями іншим сортам. Але не поспішайте з висновками, одна з властивостей соняшникового меду - швидка кристалізація. В Україні соняшниковий мед зазвичай продається за нижчою ціною, ніж інші сорти, але за поживними та лікувальними властивостями він майже не поступається їм. В країнах Євросоюзу соняшниковий мед - це один з найдорожчих сортів.