Мед гречаний

Серед різноманіття різновидів меду гречаний найбільш пізнаваний. Його насичений колір від теракотового до темно-коричневого не сплутаєш ні з чим іншим. Виробляється він бджолами з нектару гречки, поля якої зацвітають в липні. До осені, буквально через місяць — два після викачки, гречаний мед зацукровується, утворюючи великі кристали, і кілька світліє. Зустрівши в цей сезон рідкий гречаний мед, варто задуматися, натуральний він і не був схильний плавленню.

В останньому випадку існує ризик отримати продукт, що втратив при нагріванні частину своїх корисних властивостей, оскільки навіть нагрівання до 50 градусів згубно впливає на ретельно збалансований природою складу меду. Крім колірної гами гречаний мед має своєрідний пряний смак з ледь відчутною гірчинкою.

Гречаний мед: користь і шкода

Багато вважають, що мед за своїми властивостями однаковий незалежно від медоноса, і відмінності лише в консистенції і смаку. Але це омана. Мед успадковує цілий спектр хімічних елементів, властивий конкретній рослині, а тому його якісний склад може суттєво різнитися. З цієї причини і показання у кожного виду меду різні. Розберемося, чим же може здивувати гречаний мед: користь і шкода цього ласощу, звичайно, багато в чому зумовлені гречкою, але не у всьому.

Детальніше:Мед гречаний

Мед акації

Багато любителів продуктів бджільництва дуже цінують мед з акації. Це самий світлий сорт меду, який іноді буває практично безбарвним з дуже слабким зеленуватим відтінком. Зроблений з квіток жовтої і білої акації, цей мед володіє приємним ніжним смаком і низьким ступенем кристалізації, при якій він зберігає м'яку структуру. 

Особливості меду акації 

Кристалізація це меду настає не раніше, ніж через рік, а зазвичай і пізніше. У свіжому вигляді він володіє високою плинністю. Кристалізація це чудового сорту меду дуже дрібна, бо при цьому він володіє м'якістю, а за кольором злегка біліє, нагадуючи сніг. Такі особливості забезпечує великий відсоток фруктози у складі меду білої акації. 

Корисні властивості акацієвого меду 

Детальніше:Мед акації

Мед ріпаковий

Ріпаковий мед - білуватого кольру з жовтувато-зеленуватим відтінком, приємного аромату і на смак дуже солодкий. Мед дуже густий, швидко кристалізується (навіть у вуликах), погано розчинний у воді, при тривалому зберіганні може закисати. Ріпаковий мед бджоли утворюють з нектару жовтих квіток ріпаку - олійної рослини, знаменитого своїми ефірними маслами. Бджоли здатні зібрати за цілу добу близько восьми кілограмів цього ароматного нектару. Смак ріпакового меду залишає легку приємну гіркоту, злегка віддає гірчицею.

Зберігати ріпаковий мед потрібно обережно - він має особливість швидко скисати. У воді він розчиняється погано, що варто врахувати при створенні всіляких лікарських сумішей на воді з домішкою рапсового меду.

Детальніше:Мед ріпаковий

Мед соняшниковий

Соняшниковий мед - цей сорт меду, який дуже приємний на смак саме в рідкому стані, але, на жаль, він швидко кристалізується, при кристалізації стає золотистим, яскраво-бурштиновим, іноді навіть з зеленуватим відтінком, характеризується не сильним ароматом і приємним, дещо терпким смаком. Кристали дрібні, жовтого, або світло-бурштинового кольору, нагадують пряжене вершкове масло. 

Соняшник - важлива медоносна рослина. Бджоли збирають нектар з золотисто-жовтих язичкових квіток цієї олійної рослини. Кошик - суцвіття соняшника - містить приблизно 1500 квіток, які бджоли перехресно запилюють, значно підвищуючи цим його плодоносіння. Для меду з соняшнику характерні високий вміст простих цукрів (глюкози і фруктози) і низький - сахарози.

Детальніше:Мед соняшниковий

Добробуд Сколе деревяний зруб

На сторінці

На сайті 158 гостей та 0 користувачів

FB

Білаки запрошуємо на роботу