Час приготування – 1 година 30 хвилин
Інгредієнти:
на 10 порцій:
зерна пшениці 2 склянки
вода 8 склянок
мед 1 склянка
родзинки без кісточок 150 г
горіхи рубані 1/2
склянки мак 1 стакан
Приготування:
Пшеницю переберіть, промийте, висушіть в теплій печі або духовці. Коли пшениця просохне, збризніть її водою, пересипте в полотняний мішечок і товчіть макогоном (великий дерев'яний товкач) до тих пір, поки оболонка зерен не почне тріскатися. (Можна варити пшеницю і без попередньої підготовки, але в цьому випадку час варіння значно збільшується).
Пшеницю промийте і замочіть в холодній воді на ніч. Підготовлену таким чином пшеницю варіть на слабкому вогні 3 години, час від часу помішуючи і при необхідності підливаючи воду, щоб каша не пригоріла. Мед або цукор залийте невеликою кількістю води, проваріть 1-2 хвилини. Мак, обшпаривши 2-3 рази, розітріть в ступці. Готову пшеничну кашу заправте маковою сумішшю, горіхами і родзинками, влийте медову суміш і перемішайте. Щоб кутя зберігалася довше, не слід заправляти відразу всю кашу. Пшеничну кашу і приготовлену заправку зберігайте в холодильнику окремо.