Прополіс, або бджолиний клей
Прополіс, або бджолиний клей — дуже цінний натуральний продукт, виготовлений бджолами з смолистих речовин, що збираються з бруньок тополі, верби, берези, ялини, ялиці, сосни та інших рослин. Це є смолиста речовина зеленувато-бурого або коричневого кольору з приємним запахом бруньок тополі, меду, воску і ванілі, гірка на смак.
У кожній бджолиній сім’ї є особини, що займаються виключно збором прополісу. У шлунку бджоли смоли змішуються з воском, пилком, збагачуються ферментами і піддаються процесу молочнокислого бродіння. Бджоли закривають за допомогою прополісу всі дірки та щілини у вулику, замуровують у нього шкідників (комах, мишей, ящірок і пр.), які пробралися у вулик, змазують їм стінки осередків, приготованих для розплоду (з метою дезінфекції). Прополісний дух у вулику створює бактерицидну атмосферу для бджіл, тобто таку, що допомагає бджолам знищувати багато видів шкідливих бактерій.
Хімічний склад прополісу складний. У ньому міститься близько 55% смол і бальзамів, 10% ефірних масел, близько 30% воску, 5% пилку. Він багатий мінеральними речовинами, вітамінами, мікроелементами, антибіотичними сполуками, дубильними речовинами, тощо.
Маточне молочко
Маточне молочко - продукт бджільництва. Якщо точніше - це молоко, яким бджоли вигодовують своїх діток, коли вони знаходяться в грудному віці. Можна собі уявити, наскільки це корисний і сильнодіючий продукт. Адже за рахунок нього маленька личинка виростає у дорослу бджолу, тобто проходить всі етапи розвитку особини, отримуючи при цьому найнеобхідніші для життя речовини.
Треба сказати, що маточне молочко досліджено вченими не повністю. Майже напевно відомо, що там є білки, жири, жирні кислоти, мікроелементи. Проте цими складовими можуть похвалитися багато рослин та інші продукти, тоді чому ж дію маточного молочка відрізняється більш видимими результатами? Вчені прийшли до висновку, що та сама невивчена частина складу цього чудесного цілющого продукту як раз і впливає на кінцевий результат.
Трутневий гомогенат
Трутневий гомогенат є дуже цінним продуктом бджільництва. Він містить багато біологічно - активних речовин , включаючи білок , вітаміни , ферменти , мікроелементи та інші.
Спосіб отримання трутневого гомогената
Трутневий гомогенат отримують, як правило , допомогою пресування шматочків сот , містять недавно запечатані або ще відкриті трутневі личинки. Являє собою густу сметанообразную трохи тягучу рідину білого кольору з жовтуватим відтінком. Має приємний запах свіжого хліба і специфічний солодкуватий смак.складТрутневий гомогенат хоча і зовні схожий на маточне молочко , на відміну від нього , містить величезну кількість сульфгідрильних груп і функціональних груп ферментів. У ньому виявлені також речовини, що мають гормональну природу: тестостероіди , естрадіол і прогестерон.У складі трутневого гомогенату присутні протеїни від 10 до 20 % , вуглеводи до 5 % , жири від 5,0 до 6 % , амінокислоти близько 11 %. У ньому багато мікроелементів: калію , натрію , кальцію , фосфору , магнію , заліза та ін Вітаміни А , Е , В1 , В2 , В3 , В5 , В6 містяться в більшій кількості , ніж в маточне молочко .
Бджоли
Бджоли (лат. Anthophila, або Apiformes) — секція в надродині Apoidea літаючих комах ряду перетинчастокрилих (частина цієї надродини відноситься до суспільних комах), споріднена осами і мурашками. Існує близько 20 тисяч видів бджіл. Їх можна виявити на всіх континентах, окрім Антарктиди. Бджоли пристосувалися харчуватися нектаром і пилком, використовуючи нектар головним чином як джерело енергії, а пилок для отримання білків та інших живильних речовин.
Бджоли мають довжину тіла від 7-8 мм до 16-18 мм. Забарвлення різної інтенсивності — від рівномірно чорного і темно бронзового до жовтого і червоно-жовтого. З двох пар крил задні трохи менше передніх, крила вкриті мереживом жилок, на передній кромці заднього крила присутні декілька гачкоподібних зачіпок, що зчіплюються з відповідною складкою на задній кромці переднього крила. Бджоли бачать ультрафіолетове випромінювання.
Бджолиний віск
Бджолиний ві́ск — речовина, що виробляється особливими восковими залозами, розташованими на нижній стороні черевця робочої бджоли. На останніх чотирьох нижніх півкільцях помітні оголені частини тіла з блискучою поверхнею. Вони називаються восковими дзеркальцями і служать місцем накопичення тонкого шару воску у вигляді пластинок під час функціонування залоз. Виділяють віск тільки молоді бджоли.
На більшості пасік отримують до 1 кг воску на сім'ю за сезон.
Бджоли будують з воску гніздо у вигляді двосторонніх сотів. Сот складається з шестигранних комірок, повернених дном одне до одного. Комірки перебувають майже в горозонтальному положенні, їх краї дещо припідняті доверху.
Мед
Мед — густа солодка маса, яку бджоли виробляють з нектару квітів. За походженням розрізняють квітковий (нектарний) і падевий мед.
Квітковий мед бджоли виробляють з нектару квіток багатьох видів рослин. У більшості це суміш, яка утворюється при збиранні краплинок з кількох рівних медоносів, що одночасно цвітуть поблизу пасіки. Такий змішаний бджолами продукт називають збірним, або поліфлорним, медом, а коли у вулик надходить нектар майже з однієї медоносної рослини, його називають монофлорним. В Україні поширені сорти монофлорного меду з гречки, липи, соняшника, еспарцету, конюшини, буркуну, білої акації, ріпака та інших рослин. Кожний має своєрідний смак, колір, відрізняється вмістом цілого ряду речовин, проте за хімічним складом всі сорти квіткового меду дуже близькі.