Справжнє смачне і міцне вино можна виготовити цілком природним способом тільки, з додаванням такого компонента як мед. На Русі процес медоваріння був відкритий ще в глибокій старовині. Хмільний мед варили і приносили в данину церквам.
До недоліків приготування вин з використанням меду можна віднести дуже тривалий процес кип'ятіння медового розчину, що не рідко призводило до суттєвого погіршення (зниження), активності готового продукту, довгий процес приготування і досить нетривалий термін придатності.
Поставлене на широку ногу виробництво медового вина в Росії досить таки молода галузь, що спирається на наукові знання в галузі бджільництва. Технологія приготування медових вин підтримує цінні якість природних компонентів медового сусла, досить високого органолептичного достоїнства цього вина суттєвого прискорення його приготування і що немало важливо - великого терміну його зберігання. Медове сусло складається з наступних компонентів: квітковий пилок, хмільні шишки, прянощі, коріння і різні ягоди. При процесі бродіння застосовують раси чистих культур винних дріжджів.