Пилок з медом.
Особливо цінується мед з пергою. Це унікальні продукти бджільництва, які для бджіл є їжею, а для людини - ліками. Якщо нектар, з якого виходить мед, - вуглеводний корм (до 70% складається з простих і складних цукрів), то перга - білково-вітамінний, в ньому близько 20% білка.
Також цей продукт в оптимальних обсягах містить вітаміни, органічні кислоти, гормони, ферменти, мінеральні солі, ефірні масла та інші життєво важливі компоненти. Відзначимо, що і маточне молочко для вигодовування личинок бджоли готують з перги. Для заповнення цих найважливіших вітамінів досить регулярно приймати по 10 г перги на добу. Хлібина містить всі незамінні амінокислоти, необхідні для побудови бджолиних особин. Наявність в ній повного набору амінокислот на людині позначається позитивно.
Мед з маточним молочком
Мед з маточним молочком Деякі засоби народної медицини по своїм властивостям та користь для людини деколи можуть значно перевершувати різні медикаменти, від яких що користь, що шкода, дуже високі.
Таким чином, без перебільшень можна з упевненістю говорити про те, що природа спочатку подарувала людині свої сили, щоб він міг протистояти недугам, і першим найпоширенішим засобом у підтвердження цього, можна назвати мед з маточним молочком.
Маточне молочко - це біла суміш, яка створюється бджолами, щоб годувати личинок і трутнів, коли вони тільки народилися. Всім відомо, що материнське молоко - одне з найбільш поживних і корисних продуктів, незалежно від того, чиє воно, адже його стратегічне завдання - закласти в новий організм здоров'я, витривалість і сили до протистояння перед несприятливими факторами.
Галериновий мед
Галериновий мед перешкоджає утворенню тромбів, зміцнює стінки артерій, підвищує стійкість до ішемії, понижує рівень холестерину в крові. В результаті застосування уже на протязі 1-2 тижнів проявляється стійке зниження артеріального тиску на 12-14%.
Латинська назва великої воскової молі Galleria melonella, звідси й назва галерин, а мед з личинками - галериновий.
20-30 штук личинок великої воскової молі (15-20 міліметрів завдовжки) розтерти на однорідну масу (ця робота трохи неприємна, але корисна), додати 250 грамів свіжого рідкого меду і знову вимішати в однорідну масу. (Мед не обов'язково повинен бути свіжим і рідким, оскільки діючою речовиною в цій суміші є саме личинки молі, а не мед. Крім того, якщо використовувати лише свіжий мед, то галериной мед можна отримати лише протягом трьох літніх місяців. В зимовий період варто брати будь-який якісний мед, а влітку - свіжий).
Прополісний мед
В склад суміші входить високоякісний натруральний мед та витяжка прополісу
Фармакологічна дія.
Мед сам по собі не тільки цінний продукт харчування, а й всебічний лікарський засіб. Наявність в ньому прополісу значно підсилює його цілющі властивості. Препарат виявляє виражену антисептичну (протибактеріальну, противірусну, протигрибкову), ранозагоювальну, антитоксичну та антиоксидантну дії; знімає спазми судин, знижує згортання крові; нормалізує артеріальний тиск; стимулює процеси обміну, регенерацію тканин та захисні сили організму.
Зовнішнє застосування.
Прополісний Мед можна використовувати для лікування важкозаживаючих ран і виразок; опіків; ренгенівських і радіоактивних променевих ушкоджень. При запаленні гайморових пазух препарат розводять кип’яченою водою в співвідношенні 1:3 і використовують для промивання носа, а при гострих і хронічних ринітах закапують в ніс.
Падевий мед
Падевий мед бджоли виробляють з паді — солодкого рослинного соку, що з'являється на листках, молодих пагонах, корі у вигляді липких крапель. Бджоли шукають і збирають солодкі продукти ненектарного походження після припинення медозбору або коли нектару не вистачає. У вулику падь так само, як і нектар, переробляється в мед, який сім'я відразу споживає або нагромаджує про запас. Падевий мед бджоли збирають в теплу погоду без дощів (за таких умов дуже інтенсивно розмножуються виділювачі паді). Іноді падь виділяється настільки сильно, що бджолині сім'ї приносять її у вулики щодня по 2—3 кг.
Падеві взятки на Україні бувають часто. Вони спостерігаються здебільшого протягом трьох літніх місяців — у червні, липні та серпні. Падь виділяється на значній кількості деревних порід (хвойних і широколистяних) та деяких кущах: липа, дуб, клени, осика, верби, біла акація, бук, береза, жовта акація, сосна, ялина (смерека), ялиця, ліщина, плодові дерева, ягідні кущі тощо. Відомі випадки збирання солодкого соку на трав'янистих рослинах — кукурудзі, кропиві, молочаї, будяках.
Медове вино
Справжнє смачне і міцне вино можна виготовити цілком природним способом тільки, з додаванням такого компонента як мед. На Русі процес медоваріння був відкритий ще в глибокій старовині. Хмільний мед варили і приносили в данину церквам.
До недоліків приготування вин з використанням меду можна віднести дуже тривалий процес кип'ятіння медового розчину, що не рідко призводило до суттєвого погіршення (зниження), активності готового продукту, довгий процес приготування і досить нетривалий термін придатності.
Поставлене на широку ногу виробництво медового вина в Росії досить таки молода галузь, що спирається на наукові знання в галузі бджільництва. Технологія приготування медових вин підтримує цінні якість природних компонентів медового сусла, досить високого органолептичного достоїнства цього вина суттєвого прискорення його приготування і що немало важливо - великого терміну його зберігання. Медове сусло складається з наступних компонентів: квітковий пилок, хмільні шишки, прянощі, коріння і різні ягоди. При процесі бродіння застосовують раси чистих культур винних дріжджів.