Мед соняшниковий
Соняшниковий мед - цей сорт меду, який дуже приємний на смак саме в рідкому стані, але, на жаль, він швидко кристалізується, при кристалізації стає золотистим, яскраво-бурштиновим, іноді навіть з зеленуватим відтінком, характеризується не сильним ароматом і приємним, дещо терпким смаком. Кристали дрібні, жовтого, або світло-бурштинового кольору, нагадують пряжене вершкове масло.
Соняшник - важлива медоносна рослина. Бджоли збирають нектар з золотисто-жовтих язичкових квіток цієї олійної рослини. Кошик - суцвіття соняшника - містить приблизно 1500 квіток, які бджоли перехресно запилюють, значно підвищуючи цим його плодоносіння. Для меду з соняшнику характерні високий вміст простих цукрів (глюкози і фруктози) і низький - сахарози.
Мед липовий
Мед відомий людству з дуже давніх часів. Корисність липового меду підтверджена медициною. Цей продукт не має собі подібних за змістом корисних вітамінів і макроелементів. Липовий мед, який щойно відкачали, має строкатий аромат і структуру рідини зі злегка бурштиновим або зеленуватим відтінком. Смак липового меду може бути з гірчинкою, але це компенсується чудовим післясмаком. Під час зберігання мед змінює свій колір.
Десь приблизно на третій місяць або ж раніше, перетворюється на тверду масу — кристалізується. Якщо мед з додаваннями сторонніх речовин, такими як вода або цукор, меду не кристалізується тривалий час.
Користь і шкода
Мед є таємницею для вчених, до його складу входять близько 400 сполук і речовин, у чому напевно і полягає магія цілющості.
Мед стільниковий - природній сорбент
Пасічники кажуть, що перед заклеюванням стільників восковими кришечками бджоли вносять під них найбільше біологічно активних сполук, у тому числі й з антисептичною дією. Тож мед у стільниках корисніший, ніж уже відкачаний, оскільки має більший спектр біологічних властивостей. Разом зі стільниковим воском ми отримуємо корисні жиророзчинні активні речовини, вітаміни та антибіотики.
Жування меду в стільниках корисне за нежитю, запаленого горла та кашлю. Стільниковий мед разом з пергою сприяє заселенню кишківника корисними для травлення бактеріями. Крім того, віск, потрапляючи у травний тракт, діє як сорбент, зв’язуючи токсичні речовини й сприяючи їх виведенню з організму. А ще під час жування меду в стільниках відбувається очищення зубів та їх дезінфекція.
Бджолиний підмор
Бджолина сім’я є неповторною біофабрикою, від якої ми отримуємо не лише мед, віск, прополіс, обніжжя, маточне молочко, бджолину отруту, а й «відпрацьований матеріал» – підмор, або мертві бджоли, які навіть після своєї смерті можуть приносити користь людству. Бджоли гинуть не через хвороби, а в результаті природного відходу. Нерухомі тільця бджіл пасічники називають не мертвими, або обсипаними. Більшість бджолярів їх утилізує (закопує у грунт чи спалює), а дарма. Це дивовижний лікувальний засіб, про який люди знають дуже мало, або й не здогадуються про його існування. Навіть ті, хто що-небудь чув про підмор, вважають його знахарським засобом. Однак, підмор бджіл відомий ще здавна. В Стародавній Греції вживали роздавлених в меду бджіл при карбункулах, захворюваннях ясен, зубній болі, для полегшення прорізування зубів у немовлят, при захворюваннях очей, для росту та зміцнення волосся.
В англійських медичних книгах рекомендували використовувати висушених бджіл при водянці, подагрі, ревматизмі та як розчинник сечових каменів, при спазмах і болі в черевній порожнині, кров’яному проносі, для лікування виразок, гнійників і мокнучих лишаїв.
Мед травневий (весняний, майовий)
Запашний травневий мед з ледь зеленкуватим відтінком, має чудові смакові і лікувальні властивості.
Містить аромати весняних квітів, квітучих садів. В поєднані з акацією утворює цікаву композицію – на колір, смак за запах.
Травневий мед має виражену жарознижуючу, болезаспокійливу, протизапальну, антибактеріальну та кровоспинну дії.
Травневий мед може мати різні відтінки, залежно від того цвіт яких рослин і у якому обсязі був зібраний бджолами. На вигляд і забарвлення може впливати і вид акації, який запилювали бджоли. Біла акація робить мед ще рідкий мед прозорим, при кристалізації мед набуває білуватого відтінку, має дрібне зерно, що нагадує сніг.
Мед з жовтої акації дуже світлий, майже безбарвний, з легким зеленуватим відтінком, і навіть у дозрілому стані є рідким, при кристалізації стає схожим на сало, білого кольору, дрібної зернистості.
Екстракт воскової молі (бікомпонентний)
Склад.
100г продукту містить личинок воскової молі та їх метаболітів 20г, розчинника 80г (етилового спирту та води).
Характеристика.
Екстракт воскової молі має рідку, напівпрозору консистенцію, темно оливкового відтінку,без осаду, з специфічним смаком та ароматом. Походження. Екстракт воскової молі утворюється шляхом низькотемпературного екстрагування тканинних компонентів великої воскової молі (Galleria mellonella) та спеціально підготовлених її метаболітів. Воскова міль є унікальним представником світу тварин, здатним перетравлювати та засвоювати бджолиний віск завдяки синтезу специфічних ферментів, зокрема цирази.
Більшість хвороботворних вірусів і бактерій мають захисну оболонку, яка за своїм складом подібна до воску бджолиних. Тому ферменти, що продукує воскова міль, здатні розщеплювати їх захисні оболонки, що дозволяє антитілам організму та лікувальним препаратам швидко знищувати хвороботворні організми.
Властивості.
Екстракт воскової молі проявляє проти-туберкульозні, кардіопротекторні, імуностимулюючі, імуно-моделюючі, антистресові, антидепресивні, онкопротекторні, антиоксидантні, бактерицидні, адаптогенні, регенеративні, протизапальні, геропротекторні, анаболітичні та інші функції.