Серед різноманіття різновидів меду гречаний найбільш пізнаваний. Його насичений колір від теракотового до темно-коричневого не сплутаєш ні з чим іншим. Виробляється він бджолами з нектару гречки, поля якої зацвітають в липні. До осені, буквально через місяць — два після викачки, гречаний мед зацукровується, утворюючи великі кристали, і кілька світліє. Зустрівши в цей сезон рідкий гречаний мед, варто задуматися, натуральний він і не був схильний плавленню.
В останньому випадку існує ризик отримати продукт, що втратив при нагріванні частину своїх корисних властивостей, оскільки навіть нагрівання до 50 градусів згубно впливає на ретельно збалансований природою складу меду. Крім колірної гами гречаний мед має своєрідний пряний смак з ледь відчутною гірчинкою.
Гречаний мед: користь і шкода
Багато вважають, що мед за своїми властивостями однаковий незалежно від медоноса, і відмінності лише в консистенції і смаку. Але це омана. Мед успадковує цілий спектр хімічних елементів, властивий конкретній рослині, а тому його якісний склад може суттєво різнитися. З цієї причини і показання у кожного виду меду різні. Розберемося, чим же може здивувати гречаний мед: користь і шкода цього ласощу, звичайно, багато в чому зумовлені гречкою, але не у всьому.