Зимівля пасіки
Взимку бджоли знаходяться в заціпенінні. Але на відміну від теплокровних тварин, їхні тіла не підтримують постійної температури – вона змінюється в залежності від температури навколишнього повітря. Щоб не замерзнути, бджоли протягом усієї зимівлі зберігають необхідний тепловий мінімум за рахунок раціонального витрачання енергії і кормів, Коли температура у вулику опускається нижче 8 градусів, бджоли збиваються у клуб.
При цьому в його ядрі температура найвища. У зовнішньому шарі – кірці – вона може знижуватися до 6 градусів. Кірку складають щільно притиснуті одна до одної бджоли, зберігаючи нерухомість по кілька діб. Періодично вони міняються місцями з особинами з більш теплої частини клуба. Усередині його бджоли ворушать лапками, крильцями, повільно переміщаються, виробляючи тепло. Цей рух і викликає специфічний гул усередині вулика.
Мед чи цукор
Якщо зазирнути до будь-якої кухні, всюди ми побачимо продукти першої необхідності: сіль, цукор та перець. Ми часто вживаємо цукор до ранкової кави чи чаю, вівсянки чи будь-яких інших солодких страв. Цукор чудово підсолоджує продукти та дає нам потрібну кількість глюкози. Проте існує значно поживніший аналог - мед, що має такі ж солодкі властивості, а також і додаткові переваги для здоров'я.
Всі знають про користь меду, його лікувальні властивості. Водночас, багато людей говорять, що цукор є шкідливим для здоров'я. Чи дійсно це правда? Чи справді мед кращий за цукор? Ось кілька загальних фактів, що допоможуть нам знайти відповіді на ці запитання.
Під час обробки цукор втрачає велику частину своїх корисних елементів. Перед обробкою цукор містить здорові органічні кислоти, білки, вітаміни і ферменти, але складний процес обробки зазвичай вимиває всі корисні елементи.
Мед з сиром.
Ці продукти добре поєднуються. Тому якщо їх поєднувати, тоді ви будете не лише здорові, але й зміцните свій імунітет. У сирі міститься велика кількість білків, які швидко і легко засвоюються організмом. Також в ньому є багато кальцію, фосфору, міді і вітамінів.
Сир вживають при низькому гемоглобіні, атеросклерозі, серцевих захворюваннях або слабких судинах. Мед вживають при ослабленому організмі, який схильний до різних простудних захворювань. Це грип, ГРВІ, ангіна і т. д. Однак пам'ятайте, що мед повинен бути тільки натуральним, так як підробка не принесе потрібного ефекту.
В обох продуктах міститься багато вітамінів і мікроелементів. Тому, коли з'єднуєте мед з сиром, ви приносите користь своєму організму. Ці інгредієнти можна просто змішати або приготувати з них смачне блюдо.
Мед з сиром краще всього вживати вранці. Ці продукти допоможуть вам зберегти сили і енергію на цілий день. На вечерю медики не рекомендують вживати ці продукти, так як може бути безсоння.
Фарбування вуликів
Після того як бджоляр закінчив всі роботи над конструкцією вулика, він повинен обов’язково його пофарбувати. Так можна буде захистити дерево від підвищеної вологості, процесу гниття, різких температурних стрибків. Фарбування вуликів важливий етап, з її допомогою можна довше користуватися доказами, так значно зменшуються витрати. Зверніть увагу, що не всі кольори бджоли можуть розрізняти, їм буває складно знайти, де знаходиться їх вулик, тому потрібно вибирати різні фарби для вуликів бджіл і комах не виникне проблем з пошуком. Багатьох турбує питання, який масляною, сріблянкою або акрилової фарбувати поверхню вуликів.
Переваги і недоліки фарбування вуликів
Часто вулика виготовляються з дерева, він може з часом псуватися з-за вогкості, різних температурних перепадів, підвищеної вологості. Тільки після фарбування можна зберегти деревину у нормальному стані.
Бджолиний рій
Для бджіл характерна сімейне життя. Поотдельності вони жити не можуть. Їх називають громадськими комахами. Бджолина сім'я багатофункціональна. Життя їх досить складна. Існує поділ
праці. Робота не припиняється ні вдень, ні вночі. І продовжується навіть взимку.
Склад сім'ї. У бджіл розрізняють матку, робочу бджолу, трутнів. Матка найголовніша особина в сім'ї. Вона необхідна для продовження роду, від неї залежить ритм роботи і енергія життя. У матки є свита, яка годує матку, доглядає за нею, готує осередки для кладки яєць. Матку називали царицею чи королевою племені. Основу сім'ї крім плодової матки становить робоча бджола. Вони Випоняемие дуже багато різних робіт: збирають нектар і пергу і переробляють їх в мед, годують і виховують розплід, будують стільники, чистять і охороняють вулик, підтримують температуру у вулику. Нічого не роблять у вулику тільки трутні. Їх завдання запліднення матки. Їх навіть годують робочі бджоли. Якщо в послугах трутнів більше не потребують, їх виганяють. Вмінню працювати ми можемо повчитися у бджіл.
Медоносні дерева
Липа серцелиста (Tilia cardifolia Bess.) — росте в лісах. Висаджують в лісосмугах, садах і парках, на вулицях міст. Починає цвісти і плодоносити з 25 років. Цвіте в кінці червня — в липні. Квітки — багате джерело нектару. Липа за сприятливих умов дає головний взяток. Бджоли дуже інтенсивно відвідують її квітки. Середньодобова кількість меду з липи у звичайних умовах — близько 4,5 кг від сім'ї бджіл. Медопрдуктивність в середньому 600 кг/га суцільних насаджень. Мед приємний на смак, має ніжний аромат квіток липи, ціниться вище від інших сортів.
Липа широколиста (Tilia platyphyllos Scop) — поширена в мішаних та широколистих лісах західних областей України. Висаджують в садах і парках як декоративне дерево. В червні — липні з'являються ароматні яскраво-жовті квітки. Бджоли охоче їх відвідують. Цінний медонос, але поступається перед серцелистою липою за медопродуктивністю. Одне дерево липи широколистої дає від 0,210 до 1,363 кг, а серцелистої — від 0,538 до 2,327 кг цукру в нектарі.